woensdag 3 juni 2015

Vlugge vol-au-vent

Dit is de vlugge, luiewijvenversie van deze golden oldie. Volgens mij minstens even lekker, en minder werk. Bon appétit!

Nodig voor 2 personen:
- 2 flinke kipfilets
- 125 gram gehakt
- kippenbouillon (zelfgemaakt of uit een kuipje, ik gebruikte die van Piet Huysentruyt)
- brikje sojaroom (ik vind dat Provamel een veel vollere smaak heeft dan Alpro)
- 250 gram champignons
- vel bladerdeeg
- citroensap
- peper & zout
- eventueel wat peterselie om te dresseren

Bereiding:
- Kook ruim water en voeg hierin naar smaak de kippenbouillon toe.
- Verdeel de kipfilets in wat kleinere stukken en kook in de kippenbouillon tot ze ongeveer gaar is.
- Bak in een aparte pan de in schijfjes gesneden champignons.
- Gooi tien minuten voor het einde ook de gerolde gehaktballetjes in de bouillon om mee te koken. Je kunt ze aanmaken met ei en broodkruim als je wil, maar peper en zout is ook genoeg. 
- Giet af, maar laat wat bouillon over.
- Zet terug op het vuur, en laat de kip in fijnere stukken getrokken, de balletjes, de champignons en de bouillon opkoken met een blikje sojaroom.
- Voeg peper, zout en citroensap toe naar smaak. 

Serveer met puree, met frietjes of gewoon met een lekker slaatje. 

Tip! Maak ook eens je bladerdeeggebakjes zelf. Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Steek uit het vel bladerdeeg acht ringen uit met een dresseerring. Uit zes van die rondjes steek je een ring uit met een kleinere dresseerring. Bouw dan zelf je gebakje: op de rondjes maak je telkens een torentje van drie ringen. Het hoedje vormt zich vanzelf tijdens het bakken (15 à 20' op 170 à 180°). Je kunt de gebakjes met ei insmeren maar dat vind ik eigenlijk niet nodig. Doe het wel als je ze glanzend wil. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten