dinsdag 26 mei 2015

Homemade granola


Vaak maak ik op zondag een bakplaat vol rijkelijke granola, en zo heb ik 's morgens wat lekkers en voedzaams voor een hele week. Met wat yoghurt of kwark, en vers fruit, is dit een heerlijk en snel ontbijt. Dit is mijn favoriete recept.

Nodig:
- 200 gram havervlokken (kunnen ook speltvlokken of andere vlokken of een mengeling zijn)
- 25 à 50 gram zwarte chocolade in stukjes gebroken
- wat noten: pistaches, pecannoten, cashewnoten, amandelen, walnoten... (van elk een handje, in stukken gebroken)
- mengeling van zaden en pitten (lijnzaad, chiazaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, ...)
- flinke snuif kaneel (ongeveer 1 eetlepel)
- snuif zeezout
- ahornsiroop, agavesiroop of honing naar smaak (ik doe ongeveer 0,5 dl)
- flinke eetlepel pindakaas
- 2 eetlepels kokosolie
- gedroogd fruit in stukjes: veenbessen, vijg, dadel, rozijntjes (naar keuze)
- vers fruit
- yoghurt, kwark of kokoscrème

Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 150°.
- Meng in een grote kom de havervlokken met de noten, zaden & pitten, pindakaas, opgewarmde kokosolie, ahornsiroop of andere zoetstof, kaneel en zout.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de mengeling hierover uit.
- Zet 20' in de oven, keer na 10' even om. Sommige ovens hebben wat langer nodig, misschien een halfuur. Zorg dat het goudbruin is, maar niet donkerder.
- Laat goed afkoelen. Meng daarna met de gedroogde vruchten in stukjes en de chocolade.
- Bewaar in een goed afgesloten glazen pot.
- Serveer met vers fruit en yoghurt, kwark of kokoscrème. 

Tip!
Je kunt de chocolade erbij doen als de granola nog warm heeft, dan smelt ze en blijft lekker hangen aan de granen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten